Германски туристи са се жалвали от ваканциите си на родното море през това лято и търсят финансови компенсации.

Причината, посочена от почиващите, е липсата на достатъчно строги COVID мерки от страна на персонала в хотелите, в които са били настанени, обяви Венцислав Танчев, собственик на туроператорска фирма, оперираща с чужди туристи.

Най-често германските туристи се оплаквали от неносенето на маски от страна на хотелския персонал, или пък неправилното им поставяне, без да покриват носа.

Въпреки жалбите на почиващите, от бизнеса се похвалиха, че през това лято ,в родните хотели и заведения по морето, няма регистиран нито един случай на заболял от COVID-19 турист.

Оказва се, че заради мерките за пречистване на въздуха, въвеждането на дигитални и безконтактни услуги и чистотата, секторът е сред най-сигурните в условия на пандемия, подчертаха от бизнеса.

Прогнозите за зимния сезон и за следващото лято е трудно да се правят, тъй като ситуацията е изключително динамична, категорични са от бранша.

Към момента записванията за ски ваканции са в рамките на 10-15 на сто от тези преди година, така че спадът към момента е 85%. Това обаче не означава, че в зимните ни курорти няма да има туристи. Дали ще пристигнат гости зависи както от условията за пътуване, наложени от различните страни, така и от записванията в последния момент, които се превърнаха в тренд от пандемията насам.

"През следващата година обаче сезонът ще е по-добър най-малкото защото сме подготвени за ограниченията и защото би трябвало да работим два месеца повече – през май и юни, които тази година бяха загубени за бизнеса", обясни Танчев.

Той прогнозира, че ранните записвания за следващото лято също ще са в рамките на около 10 на сто от обема им за предходния сезон. Отстъпките за тези резервации са в рамките на 20-30 на сто, докато през това лято хотелите масово работиха с намаления за ваканции в последния момент от порядъка на 50 на сто.