Украинските туристи вече ще могат да идват в страната ни без задължителен PCR тест, съобщи в Слънчев бряг днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Ден по-рано в писмо до премиера Бойко Борисов това поискаха Бургаската регионална туристическа камара, Съюзът на собствениците в Слънчев бряг, Българската асоциация на туристическите агенции и Клуб на хотелиера – Несебър Добрата новина съобщи в Слънчев бряг министърът на туризма Марияна Николова. Според бизнеса, след като на 15 юли бе позволено влизането у нас на украински туристи вече са посрещнати успешно десетки групи по родните морски курорти, като досега не е регистриран нито един случай на заразен с COVID-19 турист от Украйна.

В същото време след въведеното на 27 юли изискване гостите от тази държава да пристигат у нас само след отрицателен PCR тест, направен в последните 72 часа преди пътуването им, са завалели анулации и откази от пътувания. Причината според бизнеса е, че сумата от 65 евро допълнително за направата на всеки тест е непосилна за украинските гости, които са бюджетни туристи и за 10-дневна почивка у нас обичайно плащат по около 300 евро за пакет плюс транспорт – пътуване с автобус или самолет.

През миналата година Украйна е заемала 6-о място в класацията за входящ туризъм у нас с над 471 хил. посещения на нейни граждани, реализирали ръст от 24 на сто спрямо 2018-а. Сега коронавирусът ни изправя през сериозни изпитания, но мерките на правителството ще насърчат двустранния обмен на туристи, увери вицепремиерът Николова.

Все още продължават преговорите с Русия, обясни министър Николова. Тя уточни, че има интерес от страна на руските летовници, но разговорите с властите в Москва към момента са далеч от финалната права.

Николова съобщи, че в Слънчев бряг и на Златни пясъци, ще бъде отворени карантинни хотели, като в момента се водят разговори разходите за заразените с COVID-19 туристи да бъдат поети от държавата.