До края на миналата седмица имахме около 11 300 деца и младежи от Украйна, но тези хора все още не са решили дали да останат в България или ще продължат в чужбина. Това каза в Пловдив министърът на образованието Николай Денков, цитиран от БТА.

Той уточни, че около 20 000 бихме могли да включим в нашата образователна система без голяма промяна в организацията, но се подготвяме и за варианта до 100 000 младежи и деца, ако се стигне до по-екстремна ситуация.

По думите на Денков броят на младежите и децата зависи от това колко ще продължи войната, защото почти всички бежанци са с нагласата да се върнат. Ако военните събития продължат по-дълго, естествено е да има хора, които ще потърсят реализация в България и това са тези, които ще подадат молби за обучение на децата им, каза още министърът. Той съобщи, че вече има училища в София и Варна, които организират неделни занимания на бежанците по изучаване на български език. Тези, които влязат в нашата училищна система, също ще имат занимания по български език за чужденци, за което има осигурено финансиране, добави Денков.

Нашият преглед показва, че ако желаещите да учат украински деца надхвърлят 20 000, ще трябва да създадем допълнителна организация, коментира още министърът на образованието. Трябва да се знае, допълни той, че се подготвят документи за получаване на финансиране от Европейския съюз за някои дейности на принципа сега да използваме средства от бюджета, но те да бъдат възстановени от Общ европейски фонд за страните, които приемат бежанци.