Докладната записка за изграждане на ВиК мрежа в рибарското селище Ченгене скеле накара неформалния кмет на селището Димитър Янков от Морски сговор да се обърне с молба към съветниците.

„Сагата е от 1972г., когато властите направиха кей за трупите от Коми. За зла врага всички лодки бяха дислоцирани от там. Бяха изкопани два канала и лодките насилствено изхвърлени от града. Захвърлиха тази общност без път, ток, вода, електрификация на 15 км. извън града. Може да си представите колко тежко е било на тези хора, аз съм се съмнявал, че ще запазят занаята и уменията си. За една заварка и дупка, трябваше да се ходи до Бургас. Нямаше транспортно обезпечаване. За един рибар се смяташе, че е заможен, ако има колело. Имаше само автобус 5, но не пускаха рибарите с тубите с гориво. Считам, че държава и община като приемник на тогавашния народен съвет са длъжници на тези хора. От 10 години община Бургас се обърна към морето, това е видно за всички, влезе в сила ПУП, имаме селищно образувание, имаме и имена на улиците. При нас има бурно развитие на културната дейност, снимат се филми, откриват фестивали. Посрещаме деца, изградихме малък музей, кандидатсвахме за трансгранично сътрудничество. Но за съжакение изоставаме с инфраструктурата, няма как без тоалетни, да проведем всички културни мероприятия. Остава една решителна крачка. Нека направим инфраструктура и то ще е и културна и физическа украса на Бургас. Никъде в България няма такова място, то е уникално”, заяви Димитър Янков.

Той помоли съветниците да направят така, че рибарите да имат добри условия за живот и да могат да посрещат гостите си.

Докладната е под наименование: Даване на съгласие за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда за обект „Водоснабдяване и канализация на Лесопарк „Росенец“ –Етап 3- „Изграждане на обслужваща инфраструктура в с.о. Рибарско селище“Ченгене скеле“, кв.Крайморие, община Бургас“. На предишна сесия тя предизвика дискусия, заради частта за парк Росенец. Ако обаче ПУП-ът бъде оспорен, рибарите няма да имат шанс за канализация.

Днес Калояна Живкова от групата на ГЕРБ призова ОбС да подкрепи докладната. По-голямата част от ОбС гласуваха за, за да може Ченгене скеле най-накрая да има нормални условия на живот.

Против докладната гласува Константин Бачийски, а Димитър Найденов и кап. Събев се въздържаха.