В годините улица „Алеко Константинов” остана малко в страни и се превърна в язва в центъра на Бургас. Радвам се, че предложението на СДС за превръщането й в улица на занаятите, внесена още в мандат 2007-2011, в крайна сметка ще се реализира и ви призовавам да покрепите докладната. Това каза заместник-председателят на ОбС от СДС Станимир Апостолов.

Днес местният парламент гласува Община Бургас да кандидатства с проектно предложение: „Път на културно-историческите ценности през вековете - изпълнение на консервационно- реставрационни дейности в сградата на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство и изграждане на „Улица на занаятите“.

Главният архитект на Бургас Емил Бурулянов представи проекта.

Дейностите по него включват: благоустрояване и обособяване на ул. „Алеко Константинов“ като улица на занаятите,строително-монтажни работи свързани с консервация и реставрация на сградата на Етнографския комплекс, изцяло обновяване на интериора и начина на експониране на фонда, обособяване в дворното пространство на занаятчийски ателиета за керамика, стъкло и метал, демонстрационна кухня, благоустрояване на площадното пространство пред катедрален храм „Св.Св.Кирил и Методий“ с внасяне на естествена декоративна растителност посредством перголи от метал, разположени линейно за визуално насочване на посетителите в посока Етнографски музей и обособяване на единна зона за изкуства и занаяти.