Общинският съвет на Бургас даде зелена светлина и упълномощи кмета на Община Бургас и Европейска инвестиционна банка за цялостното проучване на възможностите за изграждане на специализирана детска болница в Община Бургас. Така безвъзмездно ще бъдат получени 1 милион лева, с които доказани специалисти ще извършат функционално планиране и разработване на предварителен проект.

„Първата фаза от проекта е преглед на настоящия капацитет и потребностите от здравни услуги. Това ще се извърши от експерти в областта на здравеопазването на световно ниво. Така ще се прецени структурата на болницата, от какви лекарски или медицински специалисти ще се нуждае. Ще бъдат идентифицирани потенциалните източници за финансиране на инвесттицията за изграждане, оборудване и специалисти. Проектът включва предварително проектиране, етажно разпределение и списъци с оборудване. Ще се извърши и обучение за управление на болничното заведение”, заяви зам.-кметът по здравеопазване и образование Йорданка Ананиева.

Болницата ще има детски портал, реанимация, връка с УМБАЛ-Бургас, Инфекциозно отделение, Центъра по трансфузионна хематология.

Идеята на администрацията е била да черпи опит от изграждането на детската болница в София, но тя още не е стартирала.

„Създаването на детска болница в Бургас е неотложно по редица причини. Регионът от години има нужда от специализирана педиатрична помощ. В Бургас за лечение се насочват деца от Ямбол, Сливен, Средец, Малко Търнови, Карнобат и Царево. Има няколко детски отделения, но се наблюдава подбор на пациентите и тези с трудна диагноза и в тежко общо състояние се хоспитализират в УМБАЛ-Бургас която е много натоварена. Така се губи златният час, необходимото време за реакция, което може да коства живота на детето”, каза д-р Борис Ангелов от групата на ГЕРБ. Той е началник на Първо педиатрично отделение в УМБАЛ-Бургас.

За подкрепа на докладната призова и зам.-председателят на ОбС от СДС Станимир Апостолов.

„В предизборната програма основна позиция и идея на СДС беше изграждане на детски спешен център с детски линейки. Идеята за детска болница надгражда това предложение. Призовавам да подкрепим докладната”, каза Апостолов.