Проф. Кантарджиев изненада българите с нови данни за Ковид-19

img

На територията на България няма лабораторно потвърден случай на коронавирус COVID-19. В близките дни може би ще има, защото вече в доста страни го има. Не е чак толкова лошо. Това е една инфекция, която съпътства грипния вирус. Болните от грип са милиони. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3. "В световен мащаб смъртните случаи от новия вирус са над 2900, повечето от които в Китай. За сравнение, от обикновен грип всяка година умират милиони хора", допълни той.

У нас с голям зор срещу грип се ваксинираха едва 4%, отбеляза епидемиологът. "Хора не боледуват от птичи грип. Опасно е, когато гени от птичи грип попаднат в грипен вирус в човек. 1/3 от случаите в страната бяха от свински грип. Необразованите хора го наричат "свински". Това се прави целенасочено, за да го прави пандемичен. 2011 г. не умряхме от него", подчерта проф. Кантарджиев.

Той коментира и истерията, обхванала хората в последните дни. "Хората не вярват, четат само заглавията по сайтовете и се поддават на манипулации. Парче плат от три слоя или обикновения шал върши същия ефект като предпазната маска", обясни проф. Кантарджиев. Проф. Кантарджиев разбули мистерията с изчезването на ген. Мутафчийски "Опасността да се заразиш на открито са минимални, ако не си сред тълпа. Вирусът е в дихателната система. Той започва с потичане от бистър секрет от носа. На втория ден се усеща тежест в гърдите и затруднение при дишане", каза Кантарджиев. Той коментира и истерията, обхванала хората в последните дни. "Хората не вярват, четат само заглавията по сайтовете и се поддават на манипулации. Преболедувалите от коронавирус изграждат имунитет, заяви специалистът. Това дава надежда, че скоро ще се изработи ваксина."


Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав