Римска стела от богатата си личната колекция ще дари легендата в световната борба и меценат Боян Радев на Археологическия музей в Созопол, носещ името на видния български историк проф. Божидар Димитров.

Дарението ще бъде направено на 1 юни т.г., когато в града официално ще бъде открит бюст-паметник на проф. Димитров. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев.

А мраморната стела, ще бъде експонирана в залата на музея в знак на признателност към изявения историк. Професорът постави във фокуса на общественото внимание съхраняването на националната идентичност и възраждането на патриотизма. Жестът е и знак на уважение към жителите на Созопол – родния град на проф. Божидар Димитров, който бе дългогодишен съратник на Боян Радев.

Двукратният олимпийски шампион е дарил над 200 антични, средновековни и възрожденски паметници както и всички свои награди и отличия от спортната си кариера. Радев е първият българин, който има своя самостоятелна зала в Националния исторически музей.