Въпреки, че е невидим вирусът и мен ме е страх. Може би само децата не трябва да ги е страх. Това каза в предаването „120 минути“ началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Там той отговаряше на големите въпроси на малките хора – децата.

Ген. Мутафчийски каза, че самият той е тестван за коронавирус около 7-8 пъти, което е нормална практика. „Ние се срещаме с много хора и би трябвало да бъдем отговорни към тези срещи и не трябва да застрашаваме никого от хората“, добави той.

„По-удобно се чувствам в лекарските си дрехи, това е ежедневието ми от 30 години насам. И се чувствам в свои води. По стечение на обстоятелствата съм и военен лекар и съответно генерал. Но това са други отговорности. Моята работа в момента е повече организаторска и като командир на един щаб, отколкото като лекар“, заяви той.

В отговор на детски въпрос кога ще може малките да прегърнат своите баба и дядо, той каза: Ужасно ми е мъчно, че децата са подложени на такова изпитание, при това без да могат да разберат истинския смисъл на това нещо. Децата са много мили, не заслужават в никакъв случай това, което се случва сега. Със сигурност и бабите и дядовците им страдат много за тяхната прегръдтка. Надявам се всичко това скоро да приключи. От нас зависи - дали сега ще покажем самодисциплина или ще попаднем в плен на хедонизъм.“. Според него бабата и дядото трябва да използват предпазни средства, децата да не се виждат по обичайния начин с тях – да се гушкат. „Явно така ще трябва да се виждаме с нашите най-скъпи хора за известно време. И аз не искам да се разделя с живота си, който харесвах преди това. Но все още не може да се намери точната формула. Изповядваме такъв метод на опит и грешка, Това не е слабост и неразбиране на проблема. Напротив! И на мен ми омръзна от мен си, но това е да носиш тежки отговорности с пълно съзнание и колко много хора разочаровам с непопулярни мерки. За детските градини вече има известни практики в света и внимателно следим как се развиват нещата. Това е ключов фактор за освобождаване на хората. Това е опасно действие засега.“, каза той. Ген. Мутафчийски каза, че ще се следи практиката в Дания и Германия.

В момента тенденцията на разпространение у нас се запазва такава, каквоато беше – чрез клъстери, фамилно разпространение, без да има данни за дифузно разпространение на болестта. Например в последното денонощие има ясна верига – болница „Св. Иван Рилски“ - Сатовча - три къщи на една и съща улица.

„Възприехме модела на Израел – около 100 души на ден, тогава ще бъде пристъпено към затягане на мерките. В момента имаме най-голям ръст на болни, настанени в болница. Имаме огромен ръст на болните в интензивни отделения. Внимателно се следят показателите – ръста на болните и възможностите на здравната система. За индивидуалните спортове няма проблем, защото физическия контакт може да бъде избегнат. За груповите спортове, ако решим, че един футболен отбор си подава топката от разстояние - не е проблем, но там се стига до физически сблъсъци. В тесните помещения – съблекалните, възникват ситуации, в които може да се предаде вирусът. В момента се разработва алгоритъм, с който да започнат футболните срещи. Бундеслигата се готвят да отворят в средата на месеца. Там ще проследим как се организира едно такова първенство. Трябва да взимаме най-доброто, което се случва по света.“, каза началникът на Щаба.

Той отговори на въпроса, който си задават много хора – защо, когато имаше малко заразени се стегнаха мерките, а сега – когато случаите са повече, мерките се разхлабват. „Тези мерки се въведоха, за да няма такъв бум, какъвто в другите страни. И ние нямаме такъв. Успехът в България е, защото бяха въведени рано, в разумен размер мерките. Сега се охлабат, но вече хората вече имат известен разработен рефлекс – знаят, че трябва да сложат маска, че трябва да пазят възрастните хора, че в в превозни средства трябва да са с маска и други. Здравната ни система беше абсолютно неподготвена. Сега няма нищо общо с това, което беше.“, подчерта той.

На въпрос дали имат различия с премиера Бойко Борисов по отношение на някои от разхлабените мерки, ген. Мутафчийски каза: „Премиерът е човек с много силен характер, но мисля, че той се убеди, че и аз съм със силен характер. Стигаме до консенсус с дълги дискусии. Когато заявяваме позиция, трябва да сме изчистили противоречията между нас си. Моито колеги в щаба са професионалсти. Моята задача в последните години е в организацията на цялото военно здравеопазване. Мисля, че ще достигнем винаги до консенсус, досега не сме имали непримирими противоречия. Едно нещо, с което не съм бил съгласен е с отваряне на заведенията вътре в закритите площи. Друг пример е с отварянето на детските градини, докато нямаме достатъчно опит в разхлабването на мерките. Това е Ахилесовата пета младите хора да тръгнат на работа. Да, но има толкова неизвестни.“.

За матуриете Щабът е дал конкретни предписания за спазване на дистанция, ще се носят маски, ще се използват, ако трябва салоните.

„Коронавирусът дали ще свърши скоро – надявам се. Много от лекарите казват, че топлото време може да му повлияе, но много казват, че няма да се случи. Всъщност трябва да се научим да живеем с коронавирус.“, обобщи ген. Мутафчийски.