Национална художествена академия - филиал Бургас и Дружество на художниците – Бургас, със съдействието на Община Бургас, стартират съвместна инициатива „Солидарни днес, за да творим утре“, в подкрепа на мерките за преодоляване последиците от Covid 19.
Творците, въпреки трудният момент, в който се намират, са солидарни, единни, и готови да дадат частица от себе си, като морална и материална подкрепа към хората, които рискуват живота си в името на преодоляването на кризата и връщането към пълноценен начин на живот.
„Нашите възможности не са толкова големи, колкото сърцата и душите ни, за това подкрепяме с това което можем, с нашия труд, с нашето изкуство“, коментира Добрин Вътев, председател на Дружеството на художниците.
„Призоваваме колегите да се включат в инициативата, поканата е отворена към всички творци от страната. НХА и Дружеството на художниците винаги са работили в партньорство с общината, винаги сме били единни и неизменно свързани, заедно можем да се справим с всички предизвикателства“, заяви Димо Колибаров, директор на филиала на НХА в Бургас.
По волята на дарителите с едната част от средствата от продадените творби ще се закупят защитни средства за медиците на първа линия, а с другата ще бъде поставено началото на фонд за финансиране на проекти на конкурсен принцип, като една от мерките в помощ на свободните артисти.
Община Бургас благодари на художниците за инициативността и призовава представители и на други творчески общности да се присъединят към начинанието.
Авторите могат да изпращат снимки на творбите, с които искат да участват на e-mail: p.parushev@burgas.bg или на адрес: гр. Бургас, Галерия „Г. Баев“, ул. „Демокрация“ № 6 с цел подготовката на виртуалната галерия.
Събраните творби ще бъдат публикувани в създадена за целта страница/кауза във фейсбук. Форматът е отворен и галерията ще се допълва в зависимост подадените за включване художествени произведения.
Дарителите могат да получат информация за стойността на произведенията на номер 0885 22 62 94. Всеки, който желае да закупи някое от произведенията е необходимо да отбележи това в коментарите към него с цел запазване коректността и изваждането му от он-лайн изложбата.
Средствата могат да се превеждат по следната Банкова сметка:
IBAN: BG08SOMB91308424151744
BIK: SOMBBGSF
Банка: „Общинска банка“ АД
Вид на плащане: 445100
При банков превод, в основание за плащане пишете името на автора и творбата, която закупувате.
Основание: Име на автор ………………Име на произведение……………….