Четвъртък късно вечерта в центъра на Бургас. Младеж блъска по вратите на казино, което затваря малко след обявеното извънредно положение. А вместо да се прибере у дома, тръгва да обикаля в отчаян опит да намери друго място, където да играе.

Зависимите често казват: „Само да забранят хазарта и всичко ще бъде наред!” ? Така от дни казината са затворени, но помага ли им това в борбата да се откажат?

По този въпрос БургасИНФО потърси за коментар бургаските психолози Даниела Пенева и Десислава Горанова, които са консултанти в психо-социални групи за себепомощ и подкрепа „Заложи на себе си” в морския град.

„Пандемията може да се изтълкува като „време за Голямата печалба” или „Време за цялостна промяна към по-добро.” Тук много зависи от личността и степента на осъзнатост на проблема. Обикновено в ситуация на стрес сме склонни да действаме импулсивно и много бързо да се връщаме към стари навици и познати модели на поведение. Нарушена е връзката с реалността и сме водени от старите си вярвания. Търсим сигурност, а сигурността някак е „ в познатото”. При някои обаче това разтърсване ще преподреди приоритети и помогне за взимане на решение за възстановяване.”, споделя Даниела Пенева.

Колегата й Десислава Горанова обяснява какво се случва в мозъка, когато зависим залага.

„Хазартната зависимост е хронично и рецидивиращо заболяване. Когато един зависим играе, ендокринната му система отделя големи количества ендорфин и неговото съзнание е изменено. Той бяга от реалността и получава удовлетворение чрез хазарта. Неудовлетворени емоционални потребности стоят в основата на проблема. При формиране на зависимостта важни фактори са генетичната предразположеност и социалното обкръжение. Хазартният проблем не е финансов, а емоционален с финансови последствие. Според някои учени главният мозък на човек, пристрастен към хазартни игри, има същите неврофизиологични особености като този на наркомана”, коментира Десислава Горанова, която има 8-годишен опит в работата със зависимости, като от вече четири работи с проблемно залагащи.

Дали правата, която води надолу е възможно да бъде прекъсната?! Възможно ли е пандемията да промени, дори когато става въпрос за заболяване?
Според прихолозите забраненият достъп до казина и игрални зали поражда различни реакции сред хазартнозависимите. При едни води до размисъл и осъзнаване, чертане на нови планове, при други буди ярост и води до поредица от саморазрушителни действия; трети бързо се ориентират в създадената кризисна обстановка и с риск за здравето и живота си, често забравяйки дори за карантина, маски, ръкавици и дезинфекция се събират по групи за да играят; четвърти, макар и не привърженици на онлайн залаганията не свалят поглед от телефона/таблета/лаптопа си и животът е „all win”; пети просто играят само онлайн и ограничаващите наредби не повлияват по никакъв начин на хазартните им пристрастия.

„Затворените казина и игрални зали могат да насочат вниманието на зависимия към себе си и да очертаят ясни линии на проблема. „Природата ни казва СТОП”, нека използваме това популярно напоследък изречение и в подредбата на нашия вътрешен свят. Свят без светещи бутони и падащи мистерии. Да се спасим от пандемията навън и „онова страшното” в себе си”, съветват психолозите.

Ако вие или ваш близък имате хазартен проблем и търсите помощ или информация по темата: ФБ Заложи На Себе Си, групи за себепомощ и подкрепа в Бургас, тел.: 0883 56 11 14. Десислава Горанова- психолог с дългогодишен опит в работата със зависимости и Даниела Пенева- консултант.