Учебните занимания не се отменят по принцип, дори и в области със случаи на коронавирус. Но ако има конкретен случай на болен ученик, съответното учебно заведение ще се поставя под 14-дневна карантина.

Това стана ясно от думите на ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния оперативен щаб.
Той обяви мерките, които трябва да се прилагат в области, които са засегнати от инфекцията и такива, които не са.

В детските и учебни заведения да не се допускат деца и персонал с грипоподобни симптоми.

В области, в които има случаи, се забранява посещението на външни лица в домове за социални услуги, за възрастни хора, за деца.

Забранява се и провеждането на масови мероприятия - зелени училища и екскурзии. Същото важи и за спортни мероприятия, а ако не могат да се отменят, да се провеждат без публика.

Да се отменят конференции, конгреси и други научни прояви, е друга мярка, която, по думите му, действа и в световен мащаб.

Мутафчийски каза още, че стопанският живот не трябва да се ограничава, но да се избягват ненужните пътувания в рамките на градовете.

По отношение на провеждане на културни и масови прояви на закрито - да се ограничат до присъствие на не повече от 250 човека, като се осигури минимално разстояние между тях от 1 метър.

Препоръчва се поне 15 минути проветряване по три пъти на ден в публични сгради.

Оставя се възможност на местните власти да взимат по-твърди или по-меки решения, но да не се избягва основната философия на препоръчаните марки, каза Мутафчийски. По думите му лечебните заведения, където има болни с коронавирус, няма да се затварят.