БСП-Бургас реагира с позиция след изказванията на депутати от БСП срещу медицинския факултет в Бургас. Публикуваме позицията.

„Ние, общинските съветници от групата на БСП – Бургас, изразяваме своето възмущение и остро несъгласие с изразената позиция пред медиите на народните представители от ПГ на „БСП за България”доц. д-р Георги Иванов, д-р Илиян Тимчев и д-р Иван Ибришимов по повод тяхно питане до министъра на здравеопазването. В своите изявления те оспорват правото и целесъобразността за съществуването на медицински факултет в университета „Асен Златаров” в Бургас .

Ние считаме, че тези изказвания са продиктувани от местен шовинизъм и не отразяват вижданията на БСП в цялост за развитие на медицинското образование, и по-конкретно за откриване на медицински факултет в Бургас. Доказателство за това е, че бургаските депутати от БСП, заедно със своите колеги от другите политически сили, излъчили народни представители от региона, в последните десет години отстояват и се борят за идеята в Бургас да има медицински факултет.

Искаме да напомним, че правителството на Пламен Орешарски разреши да се създаде факултет за медицински сестри в Бургас, а правителството на Бойко Борисов създаде медицински факултет. Сега има два здравни факултета, извоювани с общите усилия на бургаските депутати, без значение от партийната принадлежност.

Ние, като общински съветници от БСП – Бургас, заставаме категорично зад идеята за реализация на медицински факултет в град Бургас и ще положим максимални усилия това начинание да завърши с успех.”