18-то издание на "София филм фест на брега" ще зарадва почитателите на седмото изкуство с богата селекция от заглавия. Билетите за прожекциите ще бъдат пуснати в продажба на 5 март, четвъртък, на касата на ДТ "Адриана Будевска". Това обявиха на пресконференция организаторите на фестивала. На нея присъстваха директорът на ДТ "Адриана Будевска" Борислав Чакринов, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, директорът на "София филм фест" Стефан Китанов и организаторът на "София филм фест на брега" - Кристина Ингилизова.

Поредното издание на "София Филм Фест на брега" ще се проведе от до 14 до 22 март и ще срещне публиката в Бургас с някои от най-интересните заглавия и специални гости. Прожекциите и срещата с творческите екипи на продукциите ще се осъществяват в Общинско кино "АБ".

Програмата ще бъде открита със специално представяне на "Бащата" на творческия тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов - денят е 14 март, събота - не пропускайте да видите най-новия филм на отрупаните със слава и овации млади български режисьори, които постигнаха изключителен успех с третата си творба, удостоена с голямата награда за най-добър филм "Кристален глобус" в Карлови Вари 2019 - едно от най-високите отличия в историята на българското кино въобще. Тази семейна драма съчетава комични и абсурдни елементи и разказва за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни и вини.

Анри Кулев, носител на Наградата на София за 2020, ще представи лично най-новия си филм "Имало една война", по сценарий на Влади Киров. Творбата разказва за Сръбско-българската война от 1885 година - историческо време, което за първи път е обект на внимание в българското кино. Една от главните роли се изпълнява от Луиза Григорова-Макариев, която ще бъде в Бургас заедно с режисьора, на 18 март, сряда.

Снимка: Светослав Стойнов