Окръжен съд – Бургас присъди общо най-тежко наказание от 7 години затвор при първоначален „строг“ режим на на Николай Пенев – Пойзъна.

Съдът призна подсъдимия за виновен за палежа на 3 машини валяк на „Джи Пи Груп“ АД, който стана на 9-и май миналата година в "Меден рудник". Пожарът тогава се разпростря върху асфалтополагач и контактна мрежа на тролейбусите на „Бургасбус”. Вредите от палежа бяха в общ размер на 156 145, 89 лв., като за търговското дружество „Джи Пи Груп“ АД, те са в размер на 137 702,69 лв., а за дружеството „Бургасбус” ЕООД, са в размер на 18 443,20.

Съдебната инстанция призна Николай Пенев за виновен и в това, че използвал две чужди регистрационни табели за Реното си. Те били на товарен автомобил, собственост на „Бургас Такси” ЕООД.

Делото бе гледано по реда на особените правила на Глава 27 от НПК – съкратено съдебно следствие. При постановяването на своята присъда съдът се ползва от събраните доказателства в досъдебното производство.

Държавното обвинение поиска от съда да наложи на Николай П. общо наказание за двете деяния в размер на 8 години „Лишаване от свобода“. Защитата не се съгласи и пледира за наказание от 2 години „Лишаване от свобода“, като представи като доводи здравословното състояние на подсъдимия и на неговото дете.

Съдът прие за съвместно разглеждане в наказателното производство предявените граждански искове от пострадалите дружества „Джи Пи Груп“ АД и „Бургасбус” ЕООД. Дружеството „Джи Пи Груп“ претендира като обезщетение за причинени от описаните в обвинителния акт деяния граждански иск в размер на 137 702,69 лв. „Бургасбус” претендира за обезщетение в размер на 18 443,20 лв. Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия да заплати на пострадалите дружества предявените граждански искове за причинени имуществени вреди.

Съдебната инстанция потвърди и взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо подсъдимия.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.