34-годишният шофьор на автобус Камен Филипов, който миналия петък уби кметицата на Присад Ванча Байлова и 22-годишният Тодор Тодоров от село Росен, се изправи пред Съда, който днес определя дали да остане в ареста.

Припомняме, че двамата загинали бяха пометени от автобуса след като преди това се ударили и излезли, за да се разберат.

„Да се уважи искането за задържане под стража.От доказателствата по делото се установява и наличието на опасност обвиняемия да се укрие или извърши ново престъпление, предвид факта, че работи като шофьор, извършващ международни превози и това, че е осъждан за престъпление от общ характер”, заяви прокурорът.

„Действително той е управлявал автобуса, но участниците в ПТП-то в 80 процента са съпринесли за този вредоносен резултат. Преди инцидента е имало предходно ПТП между други два автомобила. В случая в тази част от денонощието в тъмнината в неосветен участък два автомобила без включени светлини, без аварийни знаци, без абсолютно никакъв знак, че има аварирали автомобили - двамата пострадалите нямат никакво място на пътя. Отделно е валяло дъжд. Съдебно-техническа експертиза би могла да докаже евентуално вина на подзащитния ми. Той се е движил с позволена в този участък скорост около 80 км/ч.

В случая, в тази част на денонощието да се водят разговори на пътното платно-не може изобщо да се говори, че това е предвидимо препятствие”, заяви адвокатът на обвинения.

Към настоящия момент не може да се каже, че каква е причината за злополуката

Осъждането на шофьора е 2009 година, минало е доста време и деянията не са тежки по смисъла на закона. А с случая се касае за престъпление по непредпазливост.

Адвокатът поиска парична гаранция и каза, че повереникът му страшно много съжалява за това, което се е случило. Съпругата на Камен е безработна, има и малко дете.

„Много съжалявам за този случай. Много лошо се чувствам заради станалото. Имам турско гражданство, но не живея там, а със семейството си в България. От три години работя в тази транспортна фирма, но нямам подписан трудов договор. Преди това съм работил пак като шофьор. Моля за парична гаранция”, заяви той.