Толсистемата тръгва от 1 март и превозвачите имат възможност да ползват един от трите алтернативни начини за тол таксуване по републиканската пътна мрежа – с маршрутна карта, чрез бордово устройство или чрез GPS тракер. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, цитиран от пресцентъра на АПИ.

Той подчерта, че няма монопол в тол услугата и четири дружества са включени в регистъра на Националните доставчици на услуги, а с два от тях АПИ има договори и те оперират на пазара. В списъка на Доставчиците на декларирани данни са регистрирани 14 дружества доставчици на GPS данни и те могат да предоставят услугата след договор с НДУ. В рамките на 7% комисионна, които ще получават доставчиците на услуги, ще бъдат покрити всички разходи по таксуването и няма да има допълнителни разходи за превозвачите, обясни той.

Георги Терзийски съобщи, че в последните дни тол системата е подлагана нееднократно на хакерски атаки, но и тогава всички търговски канали на АПИ са продължили работа. Той посочи, че с въвеждането на тол системата се засягат много интереси, тъй като функционалностите й не се отнасят само до прякото събиране на пътни такси, но и до обмена на информация с Агенция „Митници“, НАП и МВР с цел по-добра ефективност в техните контролни дейности.

Председателят на АПИ заяви, че не е генериран нито един електронен фиш за липса на е-винетка в пътните участъци около София и Варна, които днес с решение на Министерския съвет бяха извадени от Списъка на републиканските пътища, за които се заплаща винетна такса.