След като в продължение на 8 години транспортна фирма „М-Бус” запази цените на билетите по направленията си без промяна, сега се налага увеличение. С нови цени вече са билетите по линиите до Малко Търново и част от населените места в общините Поморие, Созопол, Приморско и Царево.

От 1-ви март 2020 г. промяна в цените ще има и по направленията до Камено, общините Несебър, Карнобат и Айтос. Увеличението варира между 10% - 15% в зависимост от натовареността и особеностите на маршрута. Така например билетът Бургас – Слънчев бряг от 6 лв. става 7 лв.; Бургас – Карнобат от 7 лв. – 8 лв., билетът Бургас-Камено от 3,40 – 3,80 лв. Цените по останалите направления са обявени на сайта на превозвача www.mbus-bg.com. Увеличението засяга и част от ученическите и пенсионерксите абонаметни карти.

„Разбираме, че ще има ефект върху потребителите на услугата, но за съжаление не сме в състояние да обслужваме линиите на старите цени. Причината е, че няма как да компенсираме ръста на минималната работна заплата, увеличените разходи за застраховки и очакваното увеличение на разходите, свързани с тол системата”, заявяват от „М-Бус”.

Едно от най-големите предизвикателства за тях остава и значително намалелия пътникопоток, като резултат от демографската криза. Така по някои направления автобусите пътуват само с по-няколко човека, което не компенсира разходите ни за гориво.