Двама души са приети тази нощ за наблюдение във ВМА заради коронавируса. Пациентите са пътували до Италия и са със симптоми на грип, обяви на брифинг началникът на ВМА и шеф на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че всички, които нямат признаци на болестта, би следвало въпреки това да останат под домашна карантина.

"Вчера завършиха изследвания от Пловдив, Сливен и Габрово, които са негативни - включително и за двама пациенти от ВМА, които са поставени под карантина. Днес се очаква да дойдат пробите от Русе, Сливен и Бургас. През нощта под наблюдение са поставени във ВМА двама души с минимална симптоматика", обясни ген.-майор Мутафчийски пред Bulgaria ON AIR.

"Приемайки всички за карантина в болниците ще изтощи системата", подчерта медикът.


Проф. Мутафчийски посочи, че вчера са станали ясни изследванията на приети със съмнения за коронавируса от Пловдив и Сливен. Тестовете са отрицателни. Очакват се в националния център пробите от Русе и Бургас.

"Този модел на поведение не сме го измислили ние, той е навсякъде - Китай, Азия и в Европа. Гледаме какво правят другите здравни системи, които се справят с тази заплаха", посочи Мутафчийски.

Очаква се деца от Каварна и Кърджали да се върнат предсрочно от Италия. Друга група ученици, от Свищов, се е върнала от Сицилия и ще остане под домашно наблюдения за няколко дни.

"В Италия има обявени 320 случая, има още един смъртен случай - стават 10. Беше обявена ситуация и в Загреб - мъж, който е пътувал на екскурзия в Милано", посочи още началникът на ВМА.

Той опроверга информациите за заразени с коронавирус в Румъния и Сърбия, след което призова медиите да отразяват коректно ситуацията със заразата.

"Тук става въпрос за извънредна ситуация, всички трябва да го разберат. Стандартните мерки не могат да се реплицират в тази ситуация. Не става въпрос за дребнотемие, а за сериозна отговорност към собственото здраве и здравето на близките", настоя ген.-майор Мутафчийски.

От думите му стана ясно, че има втора вълна на грип тип Б.

"Изпратихме окръжно писмо, за да се ангажират за свикването още днес на всички областните медицински съвети, които включват всички директори на болнични заведения и РЗИ в областта. Те ще бъдат запознати с нашите препоръки и инструкции. Чакаме информация какви ресурси може да отдели всяка болница, не бива да се прави разлика между държавни и частни болници. Всяка от тях ползва публичен ресурс.

В "Пирогов" ще бъде преобразувана токсикологията, а в "Александровска" - кожната клиника, за да бъдат пригодени за коронавируса. Във ВМА клиниката по психиатрия ще бъде преобразувана", каза още шефът на ВМА.

"Трябва да се прилагат стандартните мерки като в разгара на грипа предния месец - ако няма шалове, да се използват маски. Става въпрос за извънредна ситуация, за здравето ни и това на нашите приятели и познати", каза пък проф. Кантарджиев.