Българи са сред блокираните в хотел в Тенерифе заради коронавируса. Става въпрос за тричленно семейство, потвърдиха от Министерството на външните работи пред БГНЕС.

“Завеждащият консулската ни служба в Мадрид е в контакт с тричленно българско семейство, което се намира в хотела, и е готов да им окаже пълно съдействие при необходимост. Към момента няма данни за други български граждани в хотела. Испанските власти все още не са разпространили официална информация за националността на гостите на хотела. Хотелът е поставен под полицейско наблюдение и е затворен към момента заради съмнения за наличие на коронавирус на един от гостите – италианец. Очаква се утре да станат ясни резултатите от втория му тест и тогава испанските здравни власти ще решат какви мерки да предприемат, включително дали да поставят хотела под карантина”, пише още в писмото от МВнР.

Хотелът в Тенерифе е под пълна блокада, след положителния тест на италианския медик от Ломбардия. Лекарят е отишъл на почивка на испанския остров заедно със съпругата си.

Мъжът с положителни резултати е пребивавал в хотела в продължение на шест дни и „през това време вероятно пет или шестстотин души трябва да са напуснали хотела и да са се върнали на различни места в Европа”, цитира „Еуропа прес“ . Става дума за над хиляда души, отседнали в H10 Costa Adeje Palace на острова.

Стотици клиенти на хотела са под наблюдение по здравословни причини и степента на надзор ще бъде оценена през деня, но засега не говорим за карантина“, заяви говорителят на здравния орган Вероника Мартин за АФП, потвърждавайки, че италианският турист „е отседнал в хотел, докато е на почивка в Тенерифе“.