Проф. Мутафчийски: Откриваме още две лаборатории за тестване за коронавирус

img

Термокамери има на абсолютно всички летища в страната, но те не са достатъчни. Затова от днес всички пътници, пристигащи от Италия и Китай, трябва да попълнят анкета, в която да запишат своите данни, тези на личния си лекар и къде ще бъдат в следващите 14 дни. Така ще може да се направи разчет как да се процедира.

Това заяви пред btV шефът на кризисния щаб за справяне с коронавируса - ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Разкриват се още две лаборатории, в които ще могат да се провеждат тестове за наличие на опасното заболяване. Те ще са в Стара Загора и Варна, коментира още шефът на кризисния щаб.

"Съветваме също хората, които се прибират от засегнатите райони, да спазят 14-дневния карантинен период, дори да нямат симптоми", призова още Мутафчийски.

Проблемът обаче е с работодателя. По думите на началника на новооткрития кризисен щаб, в този аспект много от компаниите у нас дори самосиндикално съветват служителите си да си останат у дома, но към този момент не е изработен истински механизъм за действие и всичко е въпрос на договорка.

"В момента сумарно разполагаме с над 2500 теста. Говорили сме и с представители на фирма, които обещаха да предоставят още 5000. Усилията са в тази посока - да имаме достатъчно тестове, за да може българите да бъдат спокойни", увери Мутафчийски.

Към днешна дата със съмнения за коронавирус са били между 10 и 12 души. Половината от тях са дали отрицателен резултат за наличие на коронавирус. Предстои резултатите на останалите пациенти да излязат до дни.

"Единствените отменени мероприятия са военни и то тези, които се провеждат на закрито. Основание за по-сериозни дейстивя към този момент няма, защото в България няма потвърдени случаи на заразата. Ако възникнат такива, мерките ще са идентични като тези в останалите държави", заяви Метафчийски.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас