Апелативен съд – Бургас разгледа в едно съдебно заседание делото срещу Атанас Динков от Карнобат, подсъдим за това, че пиян прегази братовчедка си Мария по време на сватба.

32-годишният мъж е признат за виновен за инцидента, който станал на 24-ти юли 2016г. Според обвинението Атанас управлявал автомобила с 2.88 промила концентрация на алкохол в кръвта.

Случката се разиграла по време на сватба в ромската махала на града. Подсъдимият опитал да премине с автомобила си през улицата, на която сватбарите танцували. До него на предната седалка стоял баща му, също употребил алкохол. Стигнало се спречкване с двама сватбари, които опитали да ги предупредят, че може да избухне по-голям конфликт. Мария застанала пред колата, поставила ръце на предния капак на автомобила, но била съборена от него при движението му напред. В резултат на това жената паднала на пътното платно по гръб, по посока на движение на автомобила, който преминал над нея, прегазвайки я по цялата си дължина с долната си част. Придвижвайки се напред автомобилът развил скорост от 0 до 17 км.ч., след което продължил сред множеството и подсъдимият се отправил към дома си.

Окръжният съд в Бургас е наложил общо наказание за двете престъпления в размер на 17 години „лишаване от свобода“, при първоначален „строг“ режим и „глоба“ в размер на 1000 лв.

Съдът е лишил Атанас Динков от право да управлява автомобил завинаги.

Мъжът обжалва присъдата пред Апелативен съд – Бургас. Неговият защитник пледира той да бъде оправдан по обвинението за умишлено причиняване смъртта на родственицата си, като изтъкна, че по време на деянието е бил под стрес. Адвокатът поиска наказанието на подсъдимия да бъде намалено. Прокурорът и представителите на частното обвинение настояха магистратите да потвърдят присъдата на първоинстанционния съд като правилна и законосъобразна. Самият Атанас Динков обясни, че съжалява за стореното и помоли за намаляване на наказанието.

Апелативен съд – Бургас ще се произнесе в законоустановения срок.