Цяла година да е Коледа – това е може би мечта освен на всички деца и на всички скиори и на тези, които имат приключенски и романтичен дух. За духа на Коледа спомага обстановката в най-северната част на Европа. Тма още има лампички навсякъде, разказа София Стоева.

„Коледната елха в центъра на града е все още украсена и аз смятам, че така трябва да е, защото Лапландия е точно това”, казва тя.

София е на 27 години. Страстта в живота й е да кара туристте да обикват мястото, на което са отишли. Така е правила дълго на българското Черноморие. Тази година е решила да замени водата със снега – отива в курортния град Леви, където освен всичко необичайно има и 43 сски писти. Взимат я не просто като аниматор , а на по-висок пост, да организира всички туристически групи.

„И кацам, виждам сняг. Аз си тръгвам от Бургас, към 18 градуса беше там и кацам на - 23. Днес е най-струденият ден, откакот съм тук. Когато пристигнах на 10 ноември беше -23. Оттогава не е било толкова студено, а днес се събудих на -28 сутринта, после стана -29. И за рамките на 10 минути, в които ми се наложи да вървя до един от хотелите, миглите ми бяха замръзнали, бях се покрила, само очите ми бяха навън. Задължително трябва термобельо и колкото се може повече дрехи. С поне три пуловера отгоре, един чифт чорапи, защото се оказа, че колкото повече чорапи слагаш, толкова по-студено е”, съветва тя.

А придвижването става по необичаен начин. „Ако е адски студено, колата не може да запали. Обикновено повечето местни имат елени и хващат шейната с елена, няма как. Елени има повече отколкото хора тук в Лапландия. Месото, което най-много се яде, също е еленско. Те са им домашните любимци. Лапландия е магия. Не само заради Дядо Коледа, елените и снега, но и заради северояното сияние, което е неописуемо красиво”, заявява София.

Какво ли е да живеещ на място, което е като декор за коледен филм?

„Елфите по принцип са навсякъде. Те са наети на работа тук. Даже предната седмица пак видях един елф и ми е странно да ги виждам по това време на годината. Те се грижат за настроението на гостите”, казва София.

А сред приятелите в Лапландия можеш да назовеш дори Дядо Коледа.

„С Дядо Коледа работихме заедно през номеври, големи приятели сме вече. И ме чака догодина, сега е на почивка. Каза, че отива сега в Мароко на топло”, казва тя.

А след усиления труд за София през зимата, следва и дългоочаквана ваканция през лятото, за което отново ще се върне в Слънчев бряг.