В кухнята на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“ днес е горещо, защото там се провежда кулинарно състезание между 5 отбора. В тях участват деца, както от социални услуги в Бургас, така и възпитаници на гимназията. Те готвят под зоркия поглед на известния шеф Манчев в състезание "Ти си ШЕФ-ът".

„Храната е изживяване, модел и начин на мислене, храната събира хората. Винаги, когато дойда на такова място съм пълен с радост. Така можем да покажем на децата пътя докъде могат да се развият.“, каза шеф Манчев. Той даваше наставления в кухнята, където участниците в отборите трескаво се подготвяха. Сред най-пламенните готвачи бяха именно деца от социалните услуги.

Един от тях е 18-годишният Васил, който учи в Морското училище, сега е 11-ти клас и мечтае да стане митничар. Той е от децата от Центъра за настаняване от семеен тип в ж.к. "Славейков". "Голяма е емоцията днес, ще се забавляваме, ще готвим, ще видим нещо ново. Не съм голям фен на рибата, но ще се справя. Готвя пица, макарони, боб. Ще продължа да уча.", каза с ентусиазъм Васко.

При тях бяха и зам. министър Зорница Русинова, както и зам. кметът Йорданка Ананиева.

„Целта е обществото да приема тези деца, а те да се оправят сами с живота, не да разчитат на благотворителност. Трябва да покажем, че в град като Бургас има професии, свързани с туризма, които са изключително интересни и дават възможност за реализация“, заяви тя.

В страната има 470 деца в институции. Русинова посочи, че в Бургас от много време няма домове, възпитаниците им са настанени в приемни такива, отанал е само Дома за медико- соиални грижи.

Задачата на участниците в днешното състезание е да приготвят различни ястия от риба. Всеки отбор се състои от 5 деца и един преподавател от професионалната гимназия, който подпомага с професионални съвети всеки кулинарен тим. Тежката дума за финалното класиране има най-взискателния, но справедлив съдия- шеф Иван Манчев.

Събитието е част от Националната кампания "Мисията е възможна" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България.

Кулинарното състезание се провежда в ресторант "Младост" на Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров.