Творческата инициатива „Поетични меридиани“, в рамките на която в Дома на писателя в Бургас бе представена съвременна поезия от Черна гора до Монголия, получи висока оценка в международен мащаб.

„Поздравления за организаторите. Нека поезията превръща планетата Земя в планета, на която царят щастието, любовта и хармонията“. Това написа по повод „Поетични меридиани“ монголският поет, архитект и дипломат Леетив Намдаг Жанчивин. Литературното четене е поредната проява от международната дейност на Бургаската писателска общност и е своеобразно продължение на престижния фест „Свято слово“ и инициативата „Намерени в превода“, които дават възможност за творческа изява както на авторите, така и на преводачите.

В превод на представители на БПО Наталия Недялкова и Роза Боянова и с дейното съдействието на талантливата художничка Вили Колева прозвучаха творби от Родолюб Чорич, Татяна Вуйович-Костич, Лабуд Лончар от Черна гора, Валерио Орлич – Хърватия, Ерол Туфан – Турция, Стоян Тарапуза, Санде Стойчевски, Весна Ацевска, Даниела Андоновска Трайковска, Гьорги Калайджиев, Соня Серафимовска – Македония, Калина-Изабела Жиола – Полша, Наталия Ерменкова – Русия и Леетив Намдаг Жанчивин – Монголия. „Поетични меридиани“ получиха поддръжка и от електронното списание „Меридиан 27“, което вече събра на „страниците“ си творби на авторите.



Събитието получи положителен отзвук в литературните среди на страните на участниците. Поетът и журналистът от Македония Гьорги Калайджиев написа емоционален коментар, озаглавен „Чест“, а турският поет, преводач и есеист Ерол Туфан подчерта, че поетичното общуване ни доближава до идеалите и високите духовни ценности.

Някои от включените в четенето поети вече са добре познати в Бургас чрез гостуването си на фестивала на славянските творци „Свято слово“, който ежегодно събира през май в Бургас талантливи представители на различни страни. Други тепърва ще гостуват в Бургас. От крайморския ни град, който по право се нарича Градът на поетите тръгнаха много литературни начинания, които доказаха и продължават да доказват, че за Поетичното слово граници няма.