Пациентка разбра, че е оперирана, след като получи епикриза от частна клиника в Бургас. Жената платила всички изследвания, ходила няколко пъти до лечебното заведение, но никога не е постъпвала за лечение, , съобщава Нова тв. В началото на февруари Мария Тинчева търси консултация със специалист, който да й постави диагноза,тай като чувства болки в гръдната област. Заплаща всички изследвания, тъй като живее в Гърция и не е здравно осигурена у нас.

„Лекарят ме успокои, че ще направим рентген, скенер и изследвания на кръвта. Направих всички неща в петък. Резултати не получих в събота. Трябваше да отида в понеделник”, разказа пациентката.

В понеделник получава епикризата и отива на консултация при лекар в друг медицински център.Тогава разбира, че има нередност в документа. „Лекарят прочете епикризата и ми каза, че съм оперирана. Аз му обясних, че съм си правила само изследвания”, каза още Мария.

„В епикризата пише, че са ми направени необходимите изследвания и консултации и е проведено оперативно лечение.След операцията,която е преминала гладко, раната ми е почистена, превързана и съм изписана в добро общо състояние”, сподели пациентката. Жената отрича и да е постъпвала в болница.

Екип на NOVA провери частната клиника, която преди седмица е посетила Мария. Срещаме се с хирурга, който е назначил изследванията и чието име фигурира на епикризата. „Няма операция. Грешка е станало. Секретарката пише епикризата на компютър. Аз не съм я разписал. Това не е моя подпис. Не мога да ви кажа кой се е подписал вместо мен”, заяви д-р Любомир Калудов.

Д-р Калудов ни показва личния си печат, който липсва на документа. „Направете справка кой е написал тази епикриза и кой я е подписал. Не съм аз”, категоричен е лекарят.

„Пациентите казват едно, но има и други неща. Сега имаме дума срещу дума. Искам да прегледам абсолютно всичко. Обещавам, че ще прегледаме и ще дадем нормален отговор какво се е случило. Нямам нищо против да разгледаме нещата , но в момента нищо не мога да ви кажа”, обясни Георги Налбантов, зам.-управител и съсобственик на частната клиника.

В телефонен разговор няколко часа по-късно собствениците на частната болница обясниха,че е станала техническа грешка. Секретарят, подготвил епикризата използвал шаблон в компютъра и пропуснал да изтрие частта, в която са упоменати действията след операция. Нямало нарушения, защото не било посочена клинична пътека, тъй като пациентката била здравно неосигурена.

Обещаха и да има наказани. „Не търся нищо и няма да съдя никого. Просто не може една клиника с име да работи по тази система. Не може на мен да ми се издава една епикриза, която аз ще сложа при документите си. Утре ще отида за някакво друго заболяване и ще ми напишат,че съм оперирана, а то няма да е така”, каза Мария.

Източник Нова тв