ВиК предприятията, които трябва да са най-печеливши, всъщност са пред фалит. Това заяви пред BTV министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Дупница, Сливен и Перник трябва да са най-печелившите ВиК предприятия, а те са пред фалит. Язовирите са на един километър от града, но заради лошо управление те са пред фалит, защото управителите им създават само проблеми", коментира Димитров.

Същевременно с това той даде пример с ВиК дружества във Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора, които според него работят великолепно и имат изключително добри попказатели, въпреки че водосборовете са им далеч. „Във Враца от 33 км. получават вода, обаче загубите им са минимални“, добавя Димитров.

На въпрос кога ще тръгне водата на Перник Димитров отговори, че това ще стане, когато тръгне водопроводът, който се строи в момента. По думите му той е осигурил водата и има друг министър, който се грижи за строежа на водопровода.

„Непрекъснато ме питат ще спасим ли летния сезон на морето – с вода ще го спасим, на Южното Черноморие няма проблем с водата, Северното има, но ще се справим. Какво обаче правим с канализацията? На единия кмет тръбите са му на плажа, другият пуска крана, за да си отрови плажа, защото концесията не му харесва, на третия от няколко месеца канализацията изтича в морето. Като дойде лятото нали ще вземе един чужденец проби и ще каже, че водата на българското Черноморие не става за нищо. Какво правим тогава?”, казва още екоминистърът, като добавя, че кметовете в района си мълчат и чакат да създадат криза през лятото.