Незабравим Трифон Зарезан в Камено: Най-старите лозари Георги и Иван зарязаха лозята, за да има берекет и руйно вино (СНИМКИ)

img

Най-старите лозари, сред които 86-годишният Георги Дончев и 83-годишният Иван Коев, заедно с кмета Жельо Вардунски зарязаха лозята в Камено. „Да има берекет, лозарите трудно да изваждат от лозта грождето, толкова много да е.“, пожела Вардунски след традиционния ритуал. Георги носеше старата си лозарска ножица, която не го е предала повече от 50 години. Кобилата Пепа докара до лозовия масив участниците в празника. Неповторимо настроение царува в Камено днес, а на почит е виното.

Трифон Зарезан изкара стотици жители от различни поколения да празнуват заедно на площада в центъра на Камено. В града се провежда Фестивал на домашното вино, където най-добрите майстори проявиха храброст да се състезават с качествата на произведения от тях елексир. Много настроение, народни песни и усмивки изпълниха площада.

Общината покани и сомелиер, за да даде своята професионална оценка за качеството на напитките. Честта се падна на Ирина Генова. В надпреварата взеха участие над 10 смелчаги.


Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав