Александър Георгиев – Коджакафалията е най-големият благодетел на Бургас, завещал на града златни терени, на които днес се намират две трети от централната градска част, почти целият Приморски парк, комплексите „Братя Миладинови", „Лазур” и „Зорница" . Списъкът с имотите е голям. Сега трудно можем да си представим, че човек като Коджакафалията, който е бил изключително успешен търговец за времето си, всъщност е водил скромен начин на живот. В битието му не е имало никакъв лукс. Той е притежавал и ханове, а един от тях е бил на мястото на сегашната Обединена българска банка до сградата на Общината в центъра на Бургас.

„Отгоре в хана е имало жилищна част, която обитавал съдружникът на Коджакафалията - Янчо Добрев със семейството си. Тук е била легендарната килия на Коджакафалията, която била 2x2 метра, където уж е прекарал 40 години от живота си. Ние се опитахме да прецезираме информацията. Килията е била малко по-голяма, едно не голямо жилище. Наистина е била приспособено пространство под стълбището за втория етаж, но това не е било чак толкова необичайно”, разкри за BurgasINFO авторът на книгата „Мълчаните на Александър” Митко Иванов.

Според изследователя твърдението, че благодателят на Бургас е живял в този хан в продължение на 40 години, е абсурдно.

„По това време Янчо Добрев вече е имал зет. Това е известният Стефан Гугучков, който пръв от Гугучкови се установява в Бургас. Родили са се и деца, затова е изключено Коджакафалията да е живеел там, при положение, че със съдружика му вече са владеели съвместно или поотделно и множество други имоти”, допълва Митко Иванов. Въпреки богатството си, благодателят на Бургас остава скромен.

Днес той е погребан в бургаските гробища. Къде точно лежат тленните му останки, можете да видите ТУК.