Две основни предложения за бюджета на Царево за 2020 година останаха почти нечути по време на дебата, след който беше приета финансовата рамка на морската община по време на редовната сесия на местния парламент във вторник. Инвестиции в болницата и безплатни детски градини – това бяха предложенията, направени от общинския съветник от движение „Гергьовден“ Емил Пейчев.

Бих кръстил този бюджет „бюджет на фантазиите“. Турстическият данък никога не ни е бил повече от 300 хил. лева, а сега залагаме 600 хил. лева. Залагаме приходи от продажба на земя 2,5 млн. лева, а като се има предвид, че са останали само маломерни имоти, няма как да стигнем тези цифри. А те влизат в капиталовата програма, всичко е свързано.

Моето предложение е да пренасочим средствата от спортна зала към болницата. Няма да имаме пари да завършим сградата и ще останем в етап „груб строеж“ и не се знае кога ще се случат нещата. А имаме нужда от болница, защото населението е болно и трябва да инвестираме там. Не става дума за всички отделения, но да пуснем едно или две, например поне кардиология. Имаме много възрастни хора, които страдат и е редно да помислим за тях.

Детските градини да ги направим безплатни - не са кой знае колко средства, можем да ги вземем оттам, откъдето взехме за на кмета заплатата. Можем да направим жест към родителите на децата.“, каза Емил Пейчев.

Единствената реакция, която породиха предложенията, беше от общинския съветник от ГЕРБ Стела Кюмюрджиева, която нарече идеята за болницата „утопичен замък“ и заяви, че Общината няма готовност за осигуряване на специалисти.

„Отново ставаме свидетели на популистки изказвания, нито имаме проектна готовност, нито имаме идея как да се случи. Говоря за болницатта. Всички знаем, че хората имат нужда от лечение, не трябва да се заиграваме с болките на нашите съграждани. Само че какво се случва: когато някой се разболее - къде отива? Най-често в Бургас или в София. Не можем да предложим кой знае какво обслужване тука с лекари, които са специалисти и това е практика в цяла България. Не можем да си позволим специалисти“, каза тя.

Припомняме, че Общинският съвет гласува с 8 гласа „за“ и 5 „против“ бюджета на Царево в размер на 19 151 874 лева. Според кмета Георги Лапчев това е бюджет на баланса, а още за дебатите – ТУК.