Общинският съвет в Царево прие след горещ дебат бюджета за 2020 година с осем гласа За и пет Против. Петимата, които не го одобриха, са общинските съветници Атанас Желязков, Емил Пейчев и Станислав Добрев от Движение „Гергьовден“, както и Живко Жеков и Димитър Гочев от БСП. Те изложиха своите мотиви, като Пейчев обяви, че това е „бюджет на фантазията“. Нито едно от направените предложения от оформилата се опозиция не беше подложено за гласуване от председателя Таня Янчева. Много от въпросите, поставени от общинските съветници, останаха без отговор, като ясно си пролича съществуващото напрежение между петимата и администрацията, ръководена от кмета Георги Лапчев.

Бюджетът на Царево за 2020 година е 19 151 874 лева. Според кмета Лапчев, това бил бюджет на баланса. „Това е така, не само откъм цифри, но и от нумерологията-повтарящото се 2020, абсолютен баланс на цифри“, мотивира се градоначалникът. Общинският съветник от ГЕРБ Даниел Николов също стана да защити финансовата рамка, като заяви, че в нея съществували много „черешки на тортата“. Една от тях била изграждането на нова спортна зала.

Общинският съветник Станислав Добрев предложи средствата, отпуснати за селата, да бъдат солидно увеличени. „Не може парите, заложени за Изгрев, Кондолово, Българи, Велика и Бродилово, да бъдат по 2 000 лева в капиталовата програма“, каза той. И предложи, общо сумата да бъде завишена на 25 000 лева, които да бъдат взети от капиталовата програма на Общинския център – Царево. Атанас Желязков пък поиска Ахтопол и Синеморец да посрещнат сезона с асфалтирани улици. „От мнозинството подчертаха за съществуващи черешки на тортите и други плодове, но какво става с тях, ако струват на хората прекалено скъпо“, каза и Димитър Гочев от БСП.

Какви още са мотивите на опозицията да не се съгласи с предложената финансова рамка, очаквайте по-късно.