20-те контейнера с отпадъци от Италия, които бяха открити пристанище БМФ Порт Бургас, са декларирани като пластмаса и каучик, но освен тях вътре са открити и желязо и текстил.

„Няма установен никакъв радиоактивен или опасен отпадък. Искаме да успокоим гражданите на Бургас, че отпадъците не крият риск”, заяви ръководителят на Окръжна прокуратута Бургас прокурор Георги Чинев.

Изпращачът и получателят на боклука на пристанищата в Бургас и Варна са идентични. Изпращач е „Дентиче Пантелеоне”, а получател българското дружество „Блацион“.

Бургаският боклук е бил предназначен за предприятие в Плевен, занимаващо се с преработка и третиране на отпадъци.

В момента МВР търси връзка с всички замесени в случая лица.

„Има разминаване в декларираното и реалното съдържание на контейнерите с отпадъци. Гражданска защита и РИОСВ направиха замервания, които не установиха някакви отклонения в нормите”, заяви заm.-директорът на ОД на МВР Бургас Емил Павлов.

Наблюдаващият прокурор по случая Ангтоанета Maркова рaзясни, че за този вид престъпление предвиденото наказание е до 4 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лв. В момента прокуратурата търси и съдействие от международните служби.

Припомняме, че отпадъците е трябвало да останат на двете пристанища 90 дни, но след този срок не са били потърсени.