„Малко ми се струва нереалистично няколко човека да определят бъдещето на здравеопазването в България.“ Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по повод протестите на медицински сестри и срещите им в институциите.

„Всеки има право да се бори за по-добро възнаграждение, но що се отнася до структура, финансиране и система на здравеопазване, има експерти в тази област“, посочи той.

Протестите на медицински сестри отново задълбочиха разделението в здравната гилдия и противопоставянето между сестри, лекари и пациенти. Сестрите поискаха минимални възнаграждения от 950 лева, а от БЛС настояват в новия рамков договор да бъде конкретизирано как точно ще се изплащат заплати от приходите от клиничните пътеки.

„Колкото и да се твърди, че няма точно изчисление каква част от цената на пътеката е за персонала, явно практиката показва, че всички лечебни заведения плащат заплати предимно от приходи по клинични пътеки“, изтъкна д-р Маджаров, според когото има още няколко дни за изчистване на текстовете преди да се подпише новият Национален рамков договор.

Не е голяма ножицата между заплатите на лекари и сестри

"Лекари на световно ниво у нас получават по-високо възнаграждение от колегите си, но 85-90 на сто от лекарите получават съвсем малък процент различна заплата в сравнение със специалистите по здравни грижи, с които работят в екип. И това е факт. Може да се провери“, подчерта още Иван Маджаров.

„Ако направим справка, ще видите, че наистина само лекари на световно ниво, които извършват уникални неща, редки, получават сравнително високи заплати, нормални за европейските лекари. Останалите колеги, някои от тях дори не получават и две минимални работни заплати за страната“, изтъкна той.

Преразказани фалшификации

Относно разказите на протестиращи сестри за надписване на клинични пътеки Маджаров изтъкна, че е било редно това да бъде съобщено на компетентните органи по-рано.

„Смятам, че всеки, който е свидетел или участник във всякакъв род манипулации и фалшификации би трябвало веднага да информира съответните органи. Да не говорим, че изобщо не трябва да участва в такива манипулации. Бях учуден, че няколко години след това или месеци, нямам представа кога, разказват в миналото, като някаква приказка“, коментира д-р Маджаров.

„Никога не сме заставали зад това, че трябва да се издържаме в резултат на манипулации и „фалшиви“ клинични пътеки. Ние настояваме, че трябва да се издържаме от добре остойностени, добре платени медицински дейности“, допълни председателят на Българския лекарски съюз.

С години трупано изоставане

„Дълги години потискане на цените на клиничните пътеки водят до това – с години, с години ниски цени, а сега в момента сме изправени пред проблем, огромен, защото не можем за една година да повишим цените с 50 или 100%, за да се случи нещо осезаемо. Ясно е, че изоставането през годините се е трупало,“ коментира д-р Маджаров.