„Самолет излезе извън пистата при кацане на летище Бургас, а спасителните екипи успяха невредими да евакуират петнадесет човека и четири манекена, но с… наранявания“ – Описаната картина е част от учебен сценарий по плана за аварийно-спасителното осигуряване на Летище – Бургас. Той се проведе днес в аеропорта и пресъздаде именно авиационен инцидент.

Учението се проведе в критичната част на зоната с ограничен достъп (КЧЗОД) на летище Бургас. Гости и наблюдатели, включително и представители от аеропортовете във Варна, София, Пловдив и Горна Оряховица бяха разположени в непосредствена близост до събитието. Ролята на пътници във въздухоплавателното средство се изпълни от доброволци. Всички те бяха „евакуирани“ от служителите на СПБЗН летище Бургас.

Целта на учението е подобряване на координацията на Аварийно-спасителната служба (АСС) на летище Бургас и външните организации, участващи в „План за действия в случай на аварийна обстановка“, тренировка на действията на състава, поддържане на практическите умения за действие, проверка на времето за явяване на външните организации до летище Бургас, проверка готовността за действие на аварийно-спасителната техника на летище Бургас и на оповестяването чрез автоматизираната система за оповестяване (АСО) на летище Бурас и готовността на персонала, извършващ оповестяването, за работа с нея, както и работаа с аварийното оборудване за изтегляне на въздухоплавателни средства (ВС).

Участие в пълномащабното занятие взеха аварийно-спасителните служби (АСС) на летище Бургас, Отдел Сигурност летище Бургас, Сектор пожарна безопасност и защита на населението (СПБЗН) летище Бургас, Медицинска служба летище Бургас, Гранично полицейско управление (ГПУ) летище Бургас, Летищен център за обслужване на въздушното движение (ЛЦ за ОВД) Бургас, Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП) Бургас, Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението (РДПБЗН) Бургас и Център 112.