33-годишният Петър Валериев от бургаския квартал "Рудник", чийто труп беше открит в землището на "Долно Езерово" в средата на ноември, е разкрит след сериозно и бързо разследване. Днес, за да даде подробности, в Бургас пристигна гланивният прокурор Иван Гешев. Мъжът е бил убит с автомат Калашников.

„ Този случай беше много тежък в началото, понеже нямахме отправна точка. И убитият и извършителят до този момент имаме данни, че те са участници в други две престъпления- два въоръжени грабежа, единиятот 2015 в Айтоско, другият 2016 в София. При тях са откраднати големи суми пари. Знам колко ни костваше да стигнем до този момент. Колегите положиха много усилия, много безсънни нощи”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

За толкова кратък период от време са назначени девет експертизи.

„Виждате терените и сами може да си направите извод как с шефа на МВР сме положили 17 дни денонощен труд. До вчерашния ден, когато беше намерено оръжието на престъплението. Стотици лица бяха разпитани във връзка с убийството, негови близки, приятели, заложни къщи, фирми за лизингов кредит, хазартни зали, каквито са неговите наклонности. Мястото на убийството е землището на квартал Долно Езерово. По случая работиха най-добрите специалисти от Национална полиция – София, повикахме и екип от водолази. Наложи се да претърсим еверото Вая, където имахме данни, че лицето е изхвърлило въпросното оръжие. Вчера в тъмната част на денонощието бе открито и оръжието. В момента на престъплението и около трупа нямаше никакви вещи, които да са свързани със самото престъпление. Доказването започна от нулата и смея да твърдя, че са събрани доказателства. Оръжието е намерено на около 350 метра от мястото на престъплението, но изключително добре укрито. Но оръжието не е открито в езерото”, заяви окръжният прокурор Георги Чинев.

„Този случай е изключително интересен, колегите са положили много труд за кратко време. Този случай онагледява това, което съм твърдял винаги, че българската съдебна система и правоохранителните органи си вършат добре своята работа и я вършат на европейско ниво. Това не означава, че ние си нямаме наши проблеми. Но картината далеч не е толкова черна, колкото се представя на българското общество. Българските граждани трябва да знаят, че правоохранителните ни органи работята на добро ниво. Тази година в България няма неразкрито убийство. Това е факт, в който може да се гореее всяка европейска страна. Ние работим много добре. С този факт не могат да се похвалят много европейски държави”, каза още Гешев.