Най-вълнуващият миг за бургаските ученици, спечелили големи състезания, настъпи. Днес и утре кметът Димитър Николов награждава отличниците, прославили морския град, както и техните учители. Тази сутрин в аулата на БСУ градоначалникът лично връчи грамоти и поздрави 190 деца, 6 отбора, както и техните преподаватели.

Събитието бе уважено и от председателя на Общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова. А стотици горди родители и роднини изпълниха аулата, за да запечатат паметния миг.

Тази година награди има за 26 деца от 13 детски градини, 847 ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап на образование и 31 отбора от 38 училища. Бургас наистина доказва, че неговите деца са умни, талантливи и мотивирани да учат. Заради големия брой отличници, нагржадаването продължава и на 5-ти декември. Тогава за първи път ще бъде връчена и наградата "Абсолвент на годината", която е за доктор Иван Вълкадинов. Той получи "Златен Хипократ" при дипломирането си в Медицински университет Варна.

„Бургас е пословичен град, в който децата се стараят и трудят и постигат изключително високи успехи както в страната, така и в международен план. Но има една категория деца, които се стараят и учат малко повече от останалите. Това сте Вие – децата, спечелили първи награди на международни конкурси, състезания и олимпиади. Вие сте повод за нашата гордост и радост. Искам да благодаря на всички Вас, че отделяте достатъчно време да се трудите и да наблягате на учебния план. Благодаря и на Вашите родители. Също на Вашите учители, които са наши партньори, с които предлагаме новите методи в иновативното образование в развитието на град Бургас”, заяви Николов.

Първите деца, които той награди бяха от Начално базово училище „Михаил Лъкатник“. С огромни усмивки и гордост те приемаха своите грамоти и позираха за обща снимка с кмета.

„Искам даблагодаря на всички колеги, които работят в сферата на образованието в града ни. Вие сте гордост и чест за нас и затова нашият град Ви удостоява с това внимание, почит и уважение. В живота си Вие ще се сблъскате с различни по големина трудности и предизвикателства, но знайте, че винаги знанието е Вашето оръжие, чрез което ще се справите с тях и ще излизате винаги по-силно и успешни”, заяви Николов.

В навечерието на най-почитания от бургазлии празник – Никулден, той пожела на всички здраве, успехи, щастливи мигове и приятни уроци в класните стаи.