Подробностите за предстоящата реконструкция на част от централния булевард "Демокрация" предизвикаха интереса на бургазлии, които изпълниха зала „Георги Баев” на Морското казино тази вечер. Етапите от реконструкцията бяха представени от зам.-кметовете Чанка Коралска и Руска Бояджиева по време на информационна среща, на която живеещите в района задаваха своите въпроси и даваха предложения. Плановете на Община Бургас са реконтрукцията да започне през март или април 2020г. и да приключи в рамките на една година.






Основен акцент беше поставен на паркирането, тъй като по времето на комунизма, когато са строени много от блоковете в района, включително и „Народен юмрук”, не е мислено за това. Така от години платната от двете страни на булеварда се ползват нерагламентирано за паркиране. Това обаче скоро няма да е възможно, тъй като с цялостния ремонт на „Демокрация” и правенето на бързите автобусни ленти, много от автомобилите вече няма да могат да паркират на самото платно. Затова проектантите на Общината показаха различните етапи от проекта плюс варианти за терени в занемарени свободни пространства, които са подходящи за многоетажни паркинги. Идеята е паркингите да се ползват от живущите в района с годишен абонамент, а всички приходящи да плащат нормални цени, които ще бъдат приети от Общинския съвет.


Един от подходящите терени е в непосредствена близост до задния двор на Професионалната гимназия по стрителство. В парцела, който е държавен и е собственост на Медицинския колеж, има стара сграда. Мястото е идеално за многоетажен паркинг, ако бургазлии се съгласят да се използва за това. Подробности за него даде териториалният директор Стефан Дубаров.

Проектът за реконструкция на „Демокрация” предвижда запазване на велоалеите. Той има одобрението на велообщността, получено на обществено обсъждане преди два дни, както и съгласието на таксиметровите шофьори, които са уточнили местоположенията на новите стоянки, както и стоянките за учебните автомобили.

Бургазлии все още имат възможност да изпратят на Община Бургас своите предложения къде да бъдат изградени паркинги.