Община Бургас продължава работата по проекта за подмяна на печките, употребяващи за гориво дърва и въглища, с екологични уреди за отопление. Целта е да се намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Подробните критерии за кандидатстване ще бъдат представени пред гражданите по време на обществено обсъждане. То ще се проведе на 21 ноември от 17.30 часа в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско казино".

Като крайна цел, за територията на община Бургас е предвидена безплатна подмяна на старите печки с по-модерни и по-малко замърсяващи форми на отопление в 2000 домакинства.

По време на общественото обсъждане ще бъде представена информация как се кандидатства и какви документи трябва да представи всяко семейство, желаещо да се включи в проекта.

Въпроси, мнения и предложения могат да се подават на електронен адрес: okolnasreda@burgas.bg, както и по време на самото обществено обсъждане.
Образците на документите за кандидатстване по Схемата за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата са публикувани на следния адрес:

https://www.burgas.bg/bg/info/eventdetails/1440/38238

Проектът за подмяна на отоплителните системи се нарича "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN по Програма LIFE на Европейския съюз.

Той е финансиран по Споразумение за безвъзмездна финансова помощ № LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN AIR с Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия към Европейската комисия.

Бургас реализира проекта съвместно с пет други общини - Столична, Велико Търново, Русе, Монтана и Стара Загора.