"Ако бъда избран за общински съветник, ще отстоявам реализирането на идеята да се създаде първият в страната общински Фонд за подпомагане на семействата на деца със специални нужди", заяви кандидатът за общински съветник от СДС-Бургас Дончо Златев.

В мандат 2007-2011 СДС входира в Общинския съвет на Бургас една докладна записка, която предлагаше да се създаде първият Фонд за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми или т.нар. фонд „Ин витро“.

"Тогава много хора гледаха скептично на тази идея. Община Бургас беше първата в страната, която създаде такъв фонд и обърна внимание на проблемите на стотици бургаски семейства. 10 години по-късно – подобен тип общински фонд е практика в големите общини, а Бургас стана еталон за подобни солидарни инициативи.", припомня Златев.

Солидарността е една от основните ценности на СДС и затова от партията смятат, че е напълно нормално да застанат зад каузата за създаване на нов Фонд, който да подпомага семействата на деца със специални нужди.

"Имаме шанс, като общност, да покажем, че проблемите на децата с увреждания ни интересуват и търсим решение. Не спирам да общувам със семейства, които са се сблъскали с ДЦП или с някаква форма на аутизъм, или със синдром на Даун. Тези бургаски семейства имат нужда от нашата помощ, защото грижите, които родителите отделят за децата, в почти всички случаи не им позволяват да работят и това удря директно техните доходи и възможността им да имат по-голям шанс за справяне с проблемите", допълва третият в листата на СДС Бургас.

Златев вярва, че това е кауза, която ще обедини следващия Общински съвет и ще помогне на семействата в безизходица.

"Друга важна стъпка в социализирането на децата със специални нужди е и изграждането на специализирани люлки и съоръжения на детските площадки в града. Това е една малка стъпка към приобщаването на тези деца, което ще подпомогне тяхното развитие.", категоричен е Дончо Златев.

Златев е на трето място в листата с кандидати за общински съветници на СДС-Бургас.