Предстои създаването на специален "Зоотелефон" по модела на 112, на който да се подават сигнали за насилие спрямо животни. Това съобщи БНР, цитирайки инспектор Камен Николов от сектор "Зоополиция и кинология" към МВР.

По време на посещението си в Пловдив той напомни, че насилието към животните е престъпление, за което у нас има специален закон с тежки наказателни състави, включително дългогодишо лишаване от свобода.

По негови думи обществото става все по-чувствително към темата.


Хората са все по-отговорни и проявяват нетърпимост към подобни издевателства, посочи инспектор Николов. В подкрепа на думите си той се позова на статистиката от последните пет години. Николов изтъкна, че докато през 2014 г. са били регистрирани 178 случая на насилие над животни, то през 2018 г. сигналите вече са били 349.

Той обаче обясни, че за да се задейства новата зоополиция, не е достатъчна само публикация със снимка в социалните мрежи, а трябва да се подаде официален сигнал.

Според д-р Надежда Мечева от фондация "Четири лапи" именно в това се състоял основният проблем, тъй като хората отказвали да свидетелстват при разследването на престъпленията срещу животни. По мнението на анализатори това се дължи на все още тромавата административна процедура, която често отказва свидетелите от пълно съдействие.