Мюсюлманин от Сандански за трети път дарява теле за курбан по повод храмовия празник на църквата на Ванга "Св. Петка".

На 14 октомври, когато се почита св. Петка, в манастирския комплекс в м. Рупите ще се отпразнува 25 г. от построяването на черквата на Ванга.

След литургията ще се раздава и курбан за миряните.

Досега са дарени 5 агнета и едно теле. Телето е дар от 66-годишния Шукри Бекташ. "Това, че съм мюсюлманин няма никакво значение. Бог е един и помага, ако вярваш в него. Дали е църква или джамия - няма значение. Нали все е божи храм. Леля Ванга пък ми беше много близка. Познавам я от 1981 г. Брат ми е инвалид от катастрофа и ходих при нея за помощ още докато гледаше в Петрич. Един ден ми каза, че иска да й направя една малка барака в Рупите "до топлата вода". Така с още двама познати й направихме бараката до минералните извори. След това и стаичка, където после се премести да живее до края на дните си", разказва спомените си Шукри. Категоричен е, че Ванга помага и след смъртта си. Единият му син 17 г. нямал деца. Тогава, преди 8 г. Шукри за първи път дарил теле на църквата "Св. Петка". На следваща година му се родила внучка, която сега е първокласничка. Тогава дарил второ теле. Сега ще купи трето, защото вече е станал прадядо и има правнучка от другия си син, която е на 40 дни. Шукри си спомня как редовно носил на леля Ванга любимата й кока кола, която в онези години трудни са намирала по магазините. "Купувах и по десетина бутилки от ресторант в Сандански и ги носех да си има за една седмица. Много обичаше оригиналната кола", спомня си Шукри. Когато строял стаичките в м. Рупите пък Ванга готвела на майсторите и пеела любимата си народна песен "Кой ти го тури жено името твое".

Преди години Шукри се занимавал с отглеждане на животни и дарявал от своите. Сега специално ще купи теле за празника.

На курбана, предвиден за храмовия празник, няма да се събират пари, каквато практика има на други места, уточниха от манастирския комплекс. Приготвили са се да посрещнат над 1000 гости. Въпреки, че е работен ден, църквата на Ванга пак ще е препълнена от миряни, на които е помагала приживе.