Спасителите по морето отдавна апелират за плажна полиция, която да се намесва в неприятни ситуации и да предотвратява инциденти по плажовете, каза директорът на Водноспасителната служба към Български червен кръст (БЧК) Антон Налбантов.

Към момента спасителите нямат други правомощия освен да сигнализират и да се грижат за здравето и живота на почиващите, обясни той пред "Фокус".

Когато гражданите нарушават общите правила за поведение на плажовете, спасителите са безсилни, а техните задъжения са повече, отколкото правомощията. Нарушенията на правилата на поведение покрай водоемите са предимно вследствие на употреба на алкохол, който дава излишна самоувереност на летовниците, обясни Налбантов.

"Под въздействие на алкохол летовниците не зачитат нито сигнализация, нито предупредителни табели, дори и устните забележки на водните спасители. В такива случаи се стига до фрапиращи нарушения. Влизането във водата при червен флаг и под въздействие на алкохол е смъртоносна комбинация. Други тежки случаи са тези с деца, оставени без родителски надзор близо до водоеми и реки“, каза той.

По думите му обезопасяването на плажовете ще бъде до 30-ти септември. Зоните, който са без спасители, трябва да бъдат обозначени, каза още той и допълни, че морските инциденти тази година ще са по-малко от миналогодишните, но крайната статистиката ще бъде направена в края на туристическия сезон.

До юни тази година инцидентите са 15, което е на половина по-малко от миналогодишните за същия период. През август има мъртви течения и е добре почиващите да са дисциплинирани, за да се избегнат инциденти с фатален край, посъветва Налбантов.