Истинска морска илюзия създава изложбата "Риби и рибарство по южното Черноморие" в Културен център "Морско казино". Автентична рибарска лодка и добавена реалност с VR очила създават усещане за плаване в морска буря. Всеки, който се престраши да плава в открито море, може да лови и риба с виртуална въдица.

Експозицията "Риби и рибарство в южното Черноморие" показва непоказвани артефакти от морската история на южното крайбрежие - рибни блюда, скари за печене на риба от 4 в. пр. Хр., бронзови монети, модели на риби от 3 в. пр. Хр., риболовни съоръжения - мрежи, куки, лотове, гребла и др., оловни щокове, компас, морска камбана и модели на кораби, плавали в Черно море.

Акцентите в експозицията са реконструирана оловно-дървена двурога котва от 5-6 век пр. Хр., единствената позната каменна корабна печка и изображения на риби.

Информационни табла разказват за всички видове риби в нашето море от 10 000 години назад. Тук ще се запознаете с най-интересните моменти от развитието на риболова - "Бургаският залив на пътя на рибните пасажи", "Риболовът в залива през вековете", "Рибарството от Несебър до Созопол през Възраждането", "От поминък към промишлен риболов", "Рибната борса в Бургас".

Посетителите ще имат възможност да се запознаят още с периода "Държавен риболов - началото", както и с историята на Черноморския и Океанския риболов. Всичко това заедно с любопитни документи, морски легенди и снимки ще визуализира цялата история на риболова по всички брегове на южното Черноморие.

"Риби и рибарство по южното Черноморие" се организира от Община Бургас, РИМ - Бургас, Исторически музей - гр. Созопол и Музей на котвата - гр. Ахтопол.

Изложбата е с вход - 5 лева, за деца и пенсионери - 3 лева.