Настояваме за спешно финансиране от ЕК за справяне с африканската чума

img

България настоява за навременно финансиране от Европейската комисия по линия на ветеринарните програми за справяне с болестта африканска чума по свинете.

На Съвета по селско стопанство и рибарство в Брюксел министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева е заявила, че тази помощ е изключително важна и страната ни очаква подпомагане за извършените действия от миналата година, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите, цитирани от БТА.

Десислава Танева е припомнила, че първият случай на заболяването е регистриран за първи път в България през 2018 г. "През предходната седмица регистрирахме още няколко огнища. От миналата година прилагаме план с мерки за превенция и борба срещу АЧС. За нас заболяването е изключително опасно, защото страната ни има добре развит индустриален сектор в свиневъдството с брутна продукция около 130 млн. евро за 2018 г. Свинското месо е с най-висок дял на потребление от населението ни", е посочила още министърът.

Тя е уточнила, че страната ни продължава да изпълнява мерките за превенция, които срещат неодобрение от хората по места. "Започваме мащабна информационна кампания, за да запознаем населението с превенционните мерки срещу африканска чума по свинете. Надяваме се това да е полезно за населението и да не срещаме затруднение по отношение на прилагането на мерките", е коментирала Танева.

Тя е акцентирала върху допълнителни мерки за контрол на храните, които преминават през границите. Танева е посочила, че именно те са рискови за пренасяне на заболяването. По думите й са необходими общи действия и интегриран план, с които целият ЕС да се справи с това опасно заболяване

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас