Тази вечер филиалът на Националната художествена академия в Бургас се превърна в магично място, изпълнено с красотата на славянската поезия. Провеждани ежегодно в Бургас, Майските срещи на славянските творци се посвещават на светите братя Кирил и Методий, провъзгласени за покровители на Европа. Тази година те се състояха на едно различно място, а именно във филиала на НХА в Магазия 1, близо до морето. Участниците бяха приветствани лично от зам.-ректора на НХА доц. Димо Колибаров, който заяви, че би се радвал да е домакин на поетите отново.

Специално участие в проявата взеха писателите Татяна Вуйович Костич и Родолюб Чорич от Черна гора, Наталия Ерменкова и Елена Асатурова от Русия, Весна Ацевска и Санде Стойчевски от Северна Македония и българските автори Наталия Недялкова, Николай Фенерски, младият поет Георги Д. Георгиев и награденият автор от конкурса "Млад разказвач" на името на Атанас Радойнов - ученичката Добринка Гочева. Вечерта бе водена от поетесата Роза Боянова.

Няколко изкуства си дадоха среща, защото за музикалната атмосфера се погрижиха талантливи ученици от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" и бардовете Живка и Явор Георгиеви.

С признателност поетите прочетоха поздравителния адрес от зам.-председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание – депутатът от Бургаски регион Диана Саватева, по чиято иницитива се провежда събитието.

„Бургаските писатели и поети имат щастието да живеят в град, където местната власт подкрепя техните начинания и е ангажирана с проблемите им. Това е една от причините добрите инициативи като тази да се превръщат в традиция.

Когато творците общуват, те изграждат междукултурните общности на своите страни мостове, чиято стойност нараства с времето.

Авторите на идеята за форума „Свято слово“ за 13 години са създали мрежа от безценни контакти и възможности за обмен на литературни творби и творческа енергия, за раждане на още идеи. На участниците пожелавам щастието да си тръгнат от Бургас с вдъхновение за нови творби”, пишеше в поздравителния си адрес Саватева.

Диана Саватева бе подготвила още един специален поздрав към всички участници от славянските страни. Той бе поднесен от ученичката в Музикалното училище Лора Вангелова, която прочете стихове на поети, които вече не са между нас – Димитрина Баева и Стефан Химитлийски. Изключителното изпълнение на Лора бе аплодирано от публиката. След това свои стихове представиха всички поети.