Възрастните бургазлии Чанко Желев и Стайка Пенева могат да бъдат за пример за всички пенсионери, а и по-млади хора, които са готови да се поддат на нелепите лъжи на телефонни измамници. И двамата са получавали обаждания по телефона, но реагират светкавично и ги отрязват. „Седем пъти са ми звъняли, но още докато чуя непознат глас да ми казва - „Ало“ и отговарям: Момент да извикам сина ми, който е полицай“. Тогава веднага ми затварят отсреща и всичко приключва“, разказа Чанко Пенев. Той живее в бургаския ж.к. „Зорница“ и днес участваше в срещата, организирана от бургаските депутати от ГЕРБ Ивелина Василева и Диана Саватева като част от кампанията им „Заедно срищу ало измамите“, на която говорителят от ОДМВР- Бургас Цветелина Рандева и инспектор Иван Панайотов запознаха възрастните хора с най-честите схеми, които използват мошениците (ВИЖ ТУК). Чанко Желев, който е бивш учител, с городст сподели своя опит. Оказа се, че много от присъстващите на 20 пенсионери са получавали обаждания. Прави впечатление, че много от хората, които попадат в капана, са интелигентни. Все по-често се случва да се лъжат и по-млади хора, а обажданията вече не са само на стационарни телефони, но и на мобилни, каза Цветелина Рандева.

Стайка Пенева също е била една от атакуваните. Първият път е била подложена на психо атака, че внукът й е болен. Докато разговаряла с мошениците обаче, бързо преценила, че трябва да потърси дъщеря си и да се обади на тел. 112. „Търся подкрепа от честни хора.“, каза с усмивка жената. Така реагирала и втория път, когато е била заплашвана. И двете обаждания са по разпространени вече известни схеми. Факт е, обаче че жената не се е подвела и е реагирала адвдекватно.

„Запомнете, че няма как полиция, прокуратура или социално подпомагане като институции да ви поискат пари – това е друга много разпространена схема. При съмнения за катастрофа с пострадал близък -обадете се на семейството си, на 112 или на КАТ. Само това са достоверни източници на информация“, каза Цветелина Рандева. От полицията са подготвили и нови брошури с най-честите схеми за измами и начините за правилна реакция, които ще бъдат разпространени сред възрастните хора.