Д-р Павел Добрев оглави Отделението по онкогинекология на КОЦ-Бургас, извежда ендоскопската хирургия на следващо ниво

img

Отделението по онкогинекология на Комплексен онкологичен център – Бургас има нов началник. Това е д-р Павел Добрев, който има завиден опит. Преди Бургас той е специализирал в клиниката с онкологична насоченост по миниинвазивна и роботизирана хирургия в Плевен. Откакто КОЦ-Бургас го печели сред редиците си, д-р Добрев води няколко операции, достойни за учебниците по медицина. Колосалните размери на образуванията, които отстранява, са показателни за това, че жените трябва да обръщат внимание на здравето си и да посещават редовно профилактични гинекологични прегледи.

-Д-р Добрев, в каква посока ще поведете Отделението по онкогинекология на КОЦ-Бургас? Планирате ли модернизиране на апаратурата и кои направления ще развиете?

-Поемам този отговорен пост с ясна визия за развитие. Концепцията, която ще следваме аз и колегите ми, с които сме изключително добър екип, е за надграждане и доусъвършенстване на хирургичното лечение. Погледът ни е съсредоточен към извеждане на следващо ниво на ендоскопската хирургия и по-точно на лапароскопските и хистероскопски интервенции. Хистероскопията представлява навлизане с камера през шийката в кухината на матката и детайлно оглеждане къде се намира проблемът, а след това взимане на проба за хистологично изследване. Това подпомага поставянето на окончателна и точна диагноза. В онкологията е добре да се преценява кой случай е за лапароскопска операция и кой за отворена хирургия. Разбира се, водещото при онкологичните заболявания е отворената хирургия, която е много добре развита при нас. Но при някои пациенти с онко заболявания в начален стадий обаче лапароскопската хирургия се явява по-щадящ метод. Ния я прилагаме от много време, като следим новостите.

Предимство за пациентите ни е, че в Отделението по онкогинекология работим със съдействието на водещи хирурзи в тази област, а именно чл. кор. проф. Григор Горчев, проф. Славчо Томов, проф. Явор Корновски, доц. Надежда Хинкова и др. Относно модернизирането на отделението – радвам се, че имаме подкрепа от управителя на КОЦ – Бургас проф. Христо Бозов за обновяване на материално-техническата база на отделението и закупуването на по-модерна апаратура.

- Кои са най-често срещаните заболявания в областта на онкогинекологията? Колко операции извършвате годишно в отделението на КОЦ- Бургас и от какво естество?

- Статистиката сочи, че това е ракът на шийката на матката, следван от рака на тялото на матката. Наблюдава се тенденция за увеличаване на рака на яйчника. Според Националния раков регистър всяка година в България се откриват 862 нови случая с рак на яйчника.

В Отделението по онкогинекология извършваме около 540 оперативни интервенции, като 60% от тях са с онкологична насоченост. Тук е моментът да отбележим, че се справяме отлично и с доброкачествената онкология. Оперираме миоми, доброкачествени кисти, а също извършваме и пластики, свързани с инконтиненцията на урина или неволното изпусане на урина при жените.

- Бургазлийки внимателни ли са към здравето си? По Ваше мнение обръщат ли си достатъчно внимание, на колко време посещават гинеколог и на какъв период всъщност е препоръчително да го правят?

- Забелязва се увеличаване на информираността сред бургазлийки, които започват да полагат по-големи грижи за здравето си. Все още обаче процентът на жените, които не са посещавали гинеколог в интервала от 3 до 5 години, остава голям. Тук е моментът да обърна внимание, че профилактичните прегледи са изключително важни и не бива да се подценяват. Дамите трябва да започнат да посещават профилактично гинеколог от 21-годишна възраст, като е добре всяка година да си правят цитонамазка, съпътствана от ехографско изследване. След 35-годишна възраст е препоръчително посещението при гинеколог да става два пъти в годината – веднъж за цитонамазка и два пъти за ехография. След 45-годишна трябва да се обръща по-сериозно внимание, затова и препоръката е два пъти годишно изследване на цитонамазка и два пъти годишно ехография.

-Как пациентките могат да се свържат с лекарите от Отделението?

-Всеки петък на телефона на Диагностично-консултативния център на КОЦ-Бургас, пациентките могат да си запишат час за преглед за идната седмица. В отделението сме общо 5 лекари, като всички преглеждаме в кабинетите на поликлиниката на КОЦ-Бургас и оперираме в отделението. Информация за процедурите и лекарите, може да бъде открита и в сайта ни, който беше обновен наскоро.

-Кои са най-запомнящите се случаи в практиката Ви?

-Най-ярките от тях са операция на 5-килограмова туморна формация, която успяхме да отстраним успешно. Има много операции, които представляват интерес от медицинска гледна точка. Отново казвам, че екипът, с който работим в КОЦ-Бургас е изключително добър. Тук е моментът да благодаря на предишния началник на отделението д-р Михаил Михайлов за предоставената възможност за развитие, опитът, който ми предаде, и доверието, което ми гласува.

-Всеки ден поемате риска за живота на нечия дъщеря, майка или сестра. Как успявате да се отърсите от напрежението в работата си? Имате ли хоби?

-Моето хоби са пистовите мотори. Във всеки свободен момент се опитвам да карам, за да мога да релаксирам. Това избистря умът ми и така си почивам. При мен карането на мотор е йога за духа, прочиства съзнанието ми от напрежението през седмицата и ми помага да се заредя, за да се отдам на пациентите.

2 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

2 Коментара

 •  
  rosi
  2019-02-17 15:32:11

  Да си кажа честно една приятелка ми препоръча диетичния спрей,веднага го поръчах,мъжът ми също ме поддържаше - резултатите не закъсняха!Много се радвам ,че не се мъчих с разни диети,каши,листа от зелка,елда и др.такива щуротии.Дебеланки ,не се отчайвайте !Има вълшебна пръчица,която ще ви помогне отново да живеете Ако ви е омръзнало да ви наричат бидон,буца и подобни епитети побързайте!http://bit.ly/2kqNpXz

 •  
  ОТ БУРГАС
  2019-02-12 15:23:51

  БРАВО НА Д-Р ДОБРЕВ , УСПЕХИ В РАБОТАТА- ДАНО НАМЕРЯТ И ДОБЪР ПАТОЛОГ ДА МУ ПОЗНАВА ДИАГНОЗИТЕ !!!!!!

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"