Съкращения ще има. Като брой администрацията не е от най-големите в Европа. Но тя е оразмерявана за друго време. Големият проблем идва от това, че в някои звена работят повече хора, отклокото има нужда. И обратното. Опитваме се да направим оптимизацията по интелигентния начин.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

Включва няколко стъпки. По предложение на министрите ще се каже, къде с колко бройки ще се разделят, преструктуриране и т.н. Започваме с 1600 щатни бройки от различни министерства, каза още той.

Тези 1600 души са малко под 2%.. Прецизният анализ ще е готов напролет. Сега е първата вълна. Има напрежение в администрацията, никой не иска да съкращава, обясни той.


Дончев обясни как ще строи магистрала "Хемус" и дадат 1,5 млрд. за това без обществена поръчка: Трябва да се чете. Не съм го казал, казано е от законодателството, дори европейската. Възложителят има право да възлага без процедури, т.н. вътрешно възлагане, когато има контрол на 100 % върху дружеството. Това е абсолютно законно. Фирмата за строителство е държавно. Няма право да прехвърля изцяло дейността на други фирми, посочи вицепремирът.