Президентът на Чехия Милош Земан отказва да се откаже от изказванията си, в които той напада остро циганите в страната за това, че 90 на сто от тях не работят, спечелвайки си остри критики от активисти и правозащитници, съобщава "Ройтерс".

Конфликтът на Земан с едно от малцинствата в Чехия започна преди две седмици, когато той заяви, че въпреки че презирал бившия комунистически режим, той поне е карал циганите да работят.

Неговите коментари предизвикаха остри критики срещу него, включително от цигани, които са публикували в социалните мрежи стотици свои снимки, на които са заснети да работят, като настояха за извинение от държавния глава. Той отказа, изтъквайки, че тези снимки били на една десета от циганите, които действително работят.

"Казах ясно, че оценявам 10-те процента от ромите, които работят", коментира Земан в телевизионно интервю, отговаряйки на въпрос от ромски зрител.

"Не забравяйте, ако искате да покажете солидарност с вашата етническа група, тези 90 процента (неработещи), защото... те също така оказват влияние на децата си", посочи държавният глава.

Според "Ройтерс" нямало статистически данни, които да подкрепят твърдението на Земан. Чешката неправителствена организация Romea нарече коментарите на Земан обидни. Европейският център за правата на ромите в Будапеща заклейми изявленията му като расистки.

Годишен доклад за ромите, приет от чешкото правителство през август, посочва, че към края на 2017 г. в Чехия живеят приблизително 240 хил. цигани, или 2 процента от населението. Половината от 240-те хиляди цигани са оценени като "социално изключени".