Седем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград вчера. Сред арестуваните е и управител на едно от лечебните заведения.

Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград.


Според разследващите, лекарствата за онкоболните били изнасяни през лицензирани фирми към страни от Европейския съюз.

Другата схема била да се подменят медикаментите, преди да бъдат вливани в пациентите.

„Резултатът от това е, че се източва Здравната каса. Търговци на смърт, търгува се с живота и бъдещето на хората и те не получават животоспасяващи лекарства... Някои лица на гърба на живота на хора, на гърба на здравната система, реализират доходи”, заяви вчера заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от бТВ.

Предстои прокуратурата да реши на кои от задържаните да повдигне обвинение.


Финансовият размер в случая дори не е толкова важен, колкото да се прекъсват и да се предотвратяват действия с лекарства, тъй като това засяга човешки съдби и има социално измерение, добави още вчера министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Подмяната е ставала чрез уговорки и предоставяне на сериозни парични възнаграждения за услугите. Предстои да се анализира съдържанието и химичния състав на тези лекарства, които са подменени.

Спецакцията на прокуратурата и ГДБОП:

БГНЕС припомня, че акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП се проведе след обяд на 4 октомври в СБАЛО "Св. Мина" ЕООД-Благоевград. Към 20 ч. същия ден директорът на онкоболницата д-р Георгиев избегна журналистите, излизайки с автомобил от подземния паркинг. От там излязоха още два автомобила със софийска регистрация. Не бе дадена никаква информация за проверката, благоевградският адвокат Албина Анева влезе за 20-на минути в Специализираната болница за активно лечение по онкология, но на излизане отказа информация какво се случва вътре. "Питайте Специализираната прокуратура", каза лаконично адвокат Анева. /БГНЕС